کاربردهای سولفات سدیم
کاربردهای سولفات سدیم را میتوان به صورت زیرخلاصه کرد:
صابون و پاککنندهها: ۲۰ درصد سولفات سدیم در تهیه پودرهای پاککننده خانگی و بین ۶۰-۲۰ درصد سولفات سدیم به عنوان پرکننده یا کفزای سفید و بیاثر دارند.
منبع سودا :
به عنوان منبع اقتصادی و دسترس Na2O و یا گوگرد در بعضی صنایع است( صنایع چوب، کاغذ کرافت، شیشه، پارچه، دباغی ، ذوب نیکل، مکمل غذای حیوانات، عکاسی، تصفیه آب، روغنهای سولفات) حدود ۶۵ درصد سولفات سدیم در تهیه کاغذهای مخصوص بستهبندی استفاده می شود.
شیشه: به عنوان منبع اکسید سدیم و گوگرد در شیشه سازی برای حذف حبابها و یا جلادادن و جلوگیری از تشکیل کف روی شیشه در انواع شیشههای پنچره، تخت، بطریهای مختلف ، فایبرگلاسهای عایق، پیرکس و … به کار میرود.
درصد کمی از سولفات سدیم در صنایع شیشهسازی استفاده میشود.
منسوجات: در حین رنگرزی پارچه برای حفظ اسنحکام، جدا نگهداشتن آلایندههای آلی و جلوگیری از نمکگذاری ماده رنگزا به کار میرود.
شیمیایی: پیش ماده ساخت موادی مانند سولفات سرب ( باطری، رنگدانه) سولفات پتاسیم (کود، داروسازی، شیشه و …) سولفات آلومینوم سدیم و… است.
داروسازی: سولفات سدیم در آب و گلیسرول محلول است و لیکن در الکل حل نمیشود. محلول ۸۹٫۳ درصد سولفات سدیم که معمولا شکل تزریقی آن است و فشاری همانند سرم خون دارد.
سولفات سدیم به صورت محلول رقیق به عنوان ملین تجویز میشود. همچنین قبل از عمل جراحی دستگاه گوارش و برای تخلیه لوله گوارش، سولفات دو سود به همراه ترکیبات پلیمر غلیظ اکسید اتیلن و آب به نام ماکروگل (Macrogol) به بیمار خورانده میشود.
این ماده مصرف زیادی در تهیه پاککنندهها از جمله پودرها و مایعات پاککننده دارد.
ترکیب دارویی سولفات سدیم معمولا به صورت تزریقی و با نامهای سلوئید(Celloid) ، نمک فاینون (Fynon salt) و سولفات سدیم تزریقی تهیه میشود. سولفات سدیم تزریقی در داروهای دامپزشکی به عنوان مسهل و تقویتکننده فعالیت معده تجویز میشود.
کالاهای جایگزینی
پاککننده ها: جایگزین ندارد
شیشه: سولفات کلسیم، کربنات سدیم
خمیرکاغذ: سود سوزآور، امولسیون گوگرد
اهمیت استراتژیک کالا در دنیای امروز
تخمین یک الگوی مصرف جهانی یرای سولفات سدیم به دلیل تغییرات گوناگونی که ممکن است در آینده در کشورهای جهان بوجود آید قدری مشکل است.کشورهای کانادا ، فنلاند، سوئد، بزرگترین تولیدکنندگان کاغذ کرافت در جهان هستند و شاید ۹۵ درصد سولفات سدیم در این کشور ها در این مورد مصرف میشود.
در آمریکا ، انگلستان ، فرانسه ، آلمان ، ژاپن و برخی کشورهای دیگر تولید کاغذ کرافت کم بوده و مصرف اصلی سولفات سدیم در پودرهای شوینده، صنایع شیشه، سایر تولیدات شیمیایی فرایند رنگرزی و … میباشد.
بر اساس آمارهای منتشر شده از سوی سازمان زمینشناسی آمریکا (USGS) در سالهای ۱۹۹۹، ۲۰۰۰ درصد مصرف سولفات سدیم در صنایع مختلف و بر اساس کاربردهای اصلی به صورت زیر برآورد شده است.
صابون و پودرهای شوینده :۴۵ %
صنایع نساجی: ۱۸ %
صنایع خمیر و کاغذ: ۱۳ %
صنایع شیشه: ۱۰%
سایر موارد ۱۴%
بر طبق آنچه گفته شده است اگرچه سولفات سدیم یک کالای استراتژیکی نیست(کالای حد واسطی است) اما در صنایع مختلف به ویژه در بخشهایی از صنایع شیمیایی موارد مصرف گوناگونی دارد و علیرغم اهمیت زیاد سولفات سدیم در صنایع شیمیایی ، غالبا به عنوان یک محصول جانبی یا یک ترکیب واسطه و نه به عنوان محصول اصلی مطرح است.
کاربردهای سولفات سدیم
کاربردهای سولفات سدیم