آشنایی با سود سوزآور مایع
سود کاستیک و سود سوزآور مایع و در حالت جامد با نام های سود پرک، سود کاستیک پرک، سود سوزآور پرک، سود کاستیک شکری شناخته میشود. هیدروکسید سدیم تولید شده در صنایع مختلف مورد استفاده قرار میگیرد. سود سوزآور جامد با استفاده از فرایند تغلیظ و تبخیر سود مایع تولید میشود. سود سوزآور مایع نیز در اثر هیدرولیز محلول آب و نمک طی فرایند کلر آلکالی تولید میشود.
سود سوزآور مایع در دو غلظت ۵۰% و ۳۰% موجود است. سود مایع بی رنگ، شفاف و بی بو است. سود سوزآور در آب به راحتی حل میشود. نقطه انجماد سود کاستیک مایع ۴/۴ درجه و نقطه جوش آن ۱۴۵ درجه سانتی گراد است. سود سوزآور مایع معمولاً پایدار است اما در صورت گرم کردن غیر پایدار میشود.
موارد ایمنی کار با مواد شیمیایی
سود مایع واکنش پذیری بالایی دارد به طوری که این ماده اگر در مجاورت هوا قرار گیرد به سرعت کربن دی اکسید موجود در هوا را جذب کرده و با آن ترکیب میشود.
این ترکیب، در اثر تماس با پوست، دارای اثر خورندگی است و موجب سوختگی و آسیب های جبران ناپذیری بر پوست میشود. برای جلوگیری از اثرات سوزانندگی آن بر پوست، هنگام استفاده سود مایع باید موارد ایمنی کار با مواد شیمیایی به خصوص موارد ایمنی کار با سود سوزآور به دقت مورد توجه قرار گیرد.
سود مایع بعنوان یک ماده باز شیمیایی بسیار قوی در صنایع گوناگونی همچون صنعت ساخت خمیر کاغذ و کاغذ، صنعت تصفیه آب آشامیدنی، منسوجات، صابونها و شویندهها کاربرد دارد. یکی از مهمترین صنایعی که از سود سوزآور استفاده میکند صنعت تولید آلومینیوم است.
سود سوز آور به دلیل خاصیت قلیایی که دارد حلال چربی است و در بسیاری از صنایع خصوصاً صنایع غذایی به عنوان چربی گیر صنعتی جهت فرایند تمیزکاری تجهیزات و دستگاهها استفاده میشود. سود سوز آور یکی از مهمترین مواد اولیه برای تولید مواد صابونی، مواد شوینده و همچنین مواد سفیدکننده و ضد عفونی کننده است.